Taalcursisten tijdens mediatraining in gesprek met Prinses Laurentien

Prinses Laurentien

Ietwat zenuwachtig en snakkend naar een kop koffie druppelen de TaalHelden en hun begeleiders na een lange reis binnen bij de Number Five Foundation in Den Haag. Alle haren zijn netjes gekapt en de kleding is gestreken, want het programma start met een bijzonder onderdeel: een ontmoeting met Prinses Laurentien. Zij grijpt het moment aan om uitgebreid met de TaalHelden in gesprek te gaan over hoe zij de huidige samenleving ervaren en hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen in Nederland hun verhalen hoort – en ernaar luistert. 

Schaamte 

De TaalHelden nemen samen met Prinses Laurentien plaats in een van de huiskamers van de locatie. Nog voordat de dialoog start, geeft een van hen aan dat hij tot vanochtend twijfelde of hij wel moest komen. De schaamte voor zijn laaggeletterdheid is groot. Prinses Laurentien legt direct uit waarom ze zo blij is dat hij en de rest er is: “Alleen jullie weten hoe de situatie echt in elkaar zit en wat kan helpen.” 

Struikelblok

Al binnen vijf minuten is duidelijk dat de snelheid waarmee onze maatschappij verandert een groot struikelblok is voor iemand die moeite heeft met lezen en schrijven. Een TaalHeld vertelt: “Ik wil wel met alle ontwikkelingen mee, maar het lukt me niet. Ik voel me zo machteloos.” Iemand anders vult aan: “Er is geen tijd voor mensen die ergens moeite mee hebben.” Een van de aanwezigen ondervond dat aan den lijve: “Toen ik bij de gemeente aangaf dat ik het lastig vond om een formulier in te vullen, werd de baliemedewerker boos op me.”  

Dialoog 

Daarnaast voelt de term laaggeletterd voor de TaalHelden ongepast. “Ik vraag jou toch ook niet of je hooggeletterd bent?” verduidelijkt een TaalHeld haar standpunt richting Prinses Laurentien. “En wat is eigenlijk een dialoog?” vervolgt ze. Ze slaat met haar vraag de spijker op z’n kop. Een andere TaalHeld: “Iedereen verwacht tegenwoordig maar dat je alles beheerst en snapt. In het verkeer is dat net zo. Steeds meer borden bevatten geschreven taal. Voordat ik begrijp wat er staat ben ik er al lang voorbijgereden.”

In gesprek

Volgens een TaalHeld is een van de oplossingen dat we overal waar we kunnen, moeten vertellen dat er mensen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. De meeste Nederlanders hebben namelijk geen idee. Prinses Laurentien reageert: “Dat is een goed idee, maar het is niet genoeg. Want daarna vergeten mensen het weer. Daarom wil ik jullie vragen om na te denken over hoe je in je communicatie verder komt dan enkel het vertellen van je eigen verhaal. Probeer je daarnaast altijd in te leven in de ander. En zorg dat je verhaal binnenkomt. Vraag bijvoorbeeld aan een baliemedewerkster of ze het gevoel kent dat je iets niet kunt. Zo raak je met elkaar in gesprek.” 

Opwarmen

Na het maken van een groepsfoto en selfies met Prinses Laurentien is het tijd voor het tweede onderdeel van het programma: oefenen met het beantwoorden van vragen van journalisten. Marieke Smids (oprichter van Stone & Sand, inspiring leadership & storytelling) legt uit hoe je jouw verhaal kort en bondig overbrengt. Maar voor het zover is, warmt de groep eerst even op. Schouders losdraaien, handen warm wrijven, benen uitschudden, rekken en strekken… Marieke doet het niet zomaar. “Door te bewegen ontspan je. Best lekker als je zenuwachtig bent voor een interview.” 

Natuurtalenten

Marieke onthult nog een paar tips die kunnen helpen. “Sta stevig en adem goed uit. Daardoor voel je je zekerder. En door rustig te praten en oogcontact te maken zorg je dat mensen naar je blijven luisteren.” Op de vraag wie er wil oefenen, antwoordt bijna iedereen positief. Om de beurt vertellen de TaalHelden wie ze zijn, wat ze doen en hoe het komt dat ze laaggeletterd zijn. Het blijken natuurtalenten, want ze vertellen moeiteloos het belangrijkste eerst, houden het kort en gebruiken voorbeelden. 

Tips 

Omdat wat extra oefening nooit kwaad kan, gaan de TaalHelden in duo’s aan de slag met de vragen die journalisten kunnen stellen. Tot slot geven ze elkaar tips: “Oefen voor de spiegel. Vraag of iemand het opneemt zodat je het terug kunt kijken. Houd een glaasje water bij de hand voor als je een droge mond krijgt. Neem gerust aantekeningen mee. Maar wees vooral jezelf.” 

Het is duidelijk, deze TaalHelden zijn er klaar voor. Laat die interviewaanvragen maar komen!