Vrachtwagenchauffeur, jongerenbegeleider en gerechtsdeurwaarder krijgen TaalHeldenprijs 2019 uit handen van prinses Laurentien

Op 3 maart 2020 reikte H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden voor het zesde jaar op rij de TaalHeldenprijs uit. Anita Witzier presenteerde het programma. Zij is sinds kort ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven. 

Tromgeroffel...de winnaars zijn:

Hans van Dijk
Hans van Dijk

Hans van Dijk uit Zwaagdijk, Noord-Holland: winnaar in de categorie taalcursist
De jury zegt over Hans: “Hans leerde als vrachtwagenchauffeur de weg uit zijn hoofd door lantaarnpalen en rotondes te tellen. Toen hij met een navigatiesysteem moest gaan werken, ging dat niet meer. Hij vertelde zijn werkgever dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Dat vergt heel veel moed. Hans inspireerde zijn werkgever om laaggeletterdheid breder aan te pakken in het hele bedrijf. Dat is echte impact.”

Lotte Mol
Lotte Mol

Lotte Mol uit Alkmaar, Noord-Holland: winnaar in de categorie taalbegeleider
De jury over Lotte: “De manier waarop Lotte jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet op basis van hun talenten, is geweldig. Haar leerwerkrestaurant is een voorbeeld hoe ondernemerschap te combineren is met de aanpak van laaggeletterdheid. Lotte zorgt dat jongeren weer deel uitmaken van de samenleving.”

Paul Otter
Paul Otter

Paul Otter uit Leeuwarden, Friesland: winnaar in de categorie bruggenbouwer
Jurycommentaar: “Paul gaat als directeur social responsiblity bij een incassobureau het thema laaggeletterdheid op een indrukwekkende manier te lijf. Zo staat laaggeletterdheid mede door Paul zijn inzet op de agenda van de brede schuldenaanpak van het kabinet. Ook kwamen er brieven in begrijpelijke taal en met pictogrammen.”

Henk Bruinink en Henk Bijlholt
Henk Bruinink en Henk Bijlholt

Henk Bruinink en Henk Bijlholt uit Groningen, Groningen: winnaar in de categorie publieksprijs. 

De afgelopen weken konden mensen uit heel Nederland hun stem uitbrengen op 12 TaalHelden in de categorie Taalcursisten. Na het tellen van de bijna 6.000 stemmen kwamen Henk en Henk als winnaars uit de bus.

Jury
De jury bestond dit jaar uit Natasja Groothuismink (wethouder Werk en Inkomen, Zorg en Onderwijs in Zaandam) en Lidwien Suur (lid raad van bestuur bij Achmea). Kees Tol (presentator en ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven) was juryvoorzitter. Achmea en de VriendenLoterij maakten de TaalHeldenprijs 2019 mogelijk.