Terug
{caption}
Bruggenbouwer

Projectteam Thuisstimulering van het jonge kind in Utrecht

Utrecht, Utrecht

Thuisstimulering van het jonge kind is een van de drie pilots die in Utrecht in het kader van het project ‘Op weg naar een geletterde generatie’ wordt uitgevoerd. Het projectteam bestaat uit Anne Lucassen, Tammy van Dijk – Bloemen, Maroesja Klinkert, Antoinette Tomassen, Céline van Klei, Engelien Boonstra-Jacobs, Elle van den Tillart, Hannie Kuiken, Martinique Potharst en Tinja Verkleij. Zij zijn uitvoerders, verpleegkundigen, artsen, pedagogen, begeleiders van moeder-babygroepen, een inhoudelijk manager en beleids- en gezondheidsadviseurs. Het doel? Alle kinderen in de gemeente Utrecht gelijke kansen bieden. 

Doorzetters

Hoe zij hun taak oppakken, is volgens Marga Beckers van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid bijzonder. “Ze blijven zich allemaal, ondanks tegenslagen zoals een vertrekkende coördinator, onverminderd inzetten om laaggeletterdheid in de werkzaamheden van de Jeugdgezondheidszorg te borgen.”

Creatief met taal 

Uit de manier waarop de leden van het projectteam dat doen, blijkt enorm veel creativiteit. Zo maakten ze in samenwerking met Studio Flessenpost een liedjesboek en lieten ze 108 bespreekkaartjes ontwerpen om met ouders op specifieke thema’s in te kunnen gaan. Ook ontwikkelden ze slabbetjes met daarop tekeningen van dingen die je met je baby kunt doen om de (taal)ontwikkeling te stimuleren. Door deze producten op meerdere momenten aan te bieden, maken ze slim gebruik van de kracht van herhaling. Ook verspreiden ze ze niet los. Met ouders in gesprek gaan vindt dit team namelijk minstens zo belangrijk als de producten zelf. 

Samen bereik je meer 

Binnen de pilot werkt de JGZ samen met andere partijen in de stad. Vrijwilligers van Taal Doet Meer en het Buurtteam gebruiken dezelfde materialen, om de herkenbaarheid en zichtbaarheid te vergroten. En De Geboortezorg werkt aan instructiekaarten in dezelfde stijl als de kaarten van de JGZ, zodat ouders al voor de geboorte van hun kind bekend zijn met het materiaal. Zo zorgen deze bruggenbouwers ervoor dat informatie over het belang van taalontwikkeling al in een vroeg stadium toegankelijk is en ouders hun kinderen vanaf de start kunnen helpen bij hun ontwikkeling. 

"Het Projectteam Thuisstimulering ontwikkelde slabbetjes met daarop tekeningen om de (taal)ontwikkeling te stimuleren."

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK