Terug
{caption}
Taalbegeleider

Baukje Tilma

Nijehaske, Friesland

Taalvrijwilliger Baukje Tilma helpt mensen die in het buitenland zijn geboren en getogen bij het leren van de Nederlandse taal. Ze richt zich daarbij voornamelijk op werksituaties, omdat mensen die de taal niet beheersen vaak op die plek tegen problemen aanlopen. Bijvoorbeeld tijdens vergaderingen, met het krijgen en geven van instructies en het schrijven van verslagen. 

Flexibel

Veel van Baukjes taalcursisten werken in de productie en draaien daarom ploegendiensten. Voor Baukje is dat geen enkel probleem. Zij plant haar lessen flexibel in. De ene week geeft ze om acht uur ’s ochtends les, direct na de nachtdienst van een taalcursist. De andere week geeft ze om zes uur ’s avonds les, direct na de dagdienst van een taalcursist. 

Lessen op maat 

Baukje heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in praktijkgericht begeleiden. Dat betekent dat ze haar lessen aanpast aan de behoefte van de cursist. Of iemand ondersteuning wil bij spelling, moeilijke teksten moet kunnen lezen of hulp nodig heeft bij spreekvaardigheid of zinsopbouw, Baukje zoekt er gewoon het juiste lesmateriaal bij en gaat aan de slag.

Baukjes geheim 

Het geheim van de bescheiden Baukje is haar ‘zorg op maat’, het niet ‘moeten’ presteren en de veiligheid die ze haar taalcursisten biedt. Daarmee zorgt ze ervoor dat mensen hun dromen en ambities (weer) koesteren en intrinsiek gemotiveerd zijn om te groeien. Baukje is zelf ook enorm blij met haar als rol als taalbegeleider. “Ik vind het prachtig dat ik kan bijdragen aan het geluk en welzijn van anderen.”

Bekijk ook het interview met Baukje

"Ik vind het prachtig dat ik kan bijdragen aan het geluk en welzijn van anderen."

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK