Terug
{caption}
Taalcursist

Dirk-Jan Scharrenburg

Amersfoort, Utrecht

Dirk-Jan Scharrenburg was vroeger weinig in de schoolbanken te vinden. Hij had problemen thuis en spijbelde veel. Daarom leerde hij nooit lezen en schrijven. Als hovenier was dat niet zo’n probleem, want hij werkte altijd met z’n handen. Tot hij hogerop wilde komen. Toen liep hij vast. De benodigde opleidingen waren voor hem door zijn gebrek aan taalvaardigheid niet te volgen. 

Zelfvertrouwen

Dirk-Jan besloot daar wat aan te doen. Op 36-jarige leeftijd ging hij op Nederlandse les. Met succes, want hij heeft zijn diploma’s gehaald en werkt nu als meewerkend voorman bij Amfors in Amersfoort. Een functie waarin lezen en schrijven erg belangrijk is. Dirk-Jan houdt urenregistraties bij, leest werkinstructies en houdt veiligheidsprocedures in de gaten. Dat hij dat nu kan, geeft hem enorm veel zelfvertrouwen. 

Collega’s motiveren

Dirk-Jan gunt collega’s die laaggeletterd zijn hetzelfde. Daarom brengt hij het onderwerp op zijn werk zo vaak mogelijk onder de aandacht. Hij gaf al eens een presentatie over laaggeletterdheid aan zestig leidinggevenden. Daardoor zijn zij beter in staat signalen te herkennen en kunnen ze medewerkers stimuleren om in actie te komen. Ook ondertekende Amfors mede door het enthousiasme van Dirk-Jan het Taalakkoord. 

Smoesjes 

Om nog meer mensen te kunnen helpen, is Dirk-Jan taalambassadeur geworden. Hij vertelt nu zonder schaamte over de smoesjes die hij vroeger gebruikte. Als hij iets niet kon lezen, zei hij bijvoorbeeld ‘dat hij zijn bril was vergeten’. Door zijn openheid daarover trekt hij anderen over de streep om iets aan laaggeletterdheid te doen. Amfors-directeur Ronald de Koning: “Dirk-Jan legt als ervaringsdeskundige de verbinding tussen laaggeletterden en de instanties die hen kunnen helpen. Wij zijn super trots op hem!” 

Bekijk ook het item van Hart van Nederland waaraan Dirk-Jan meewerkte.
 

"Dat ik nu kan lezen en schrijven geeft veel zelfvertrouwen."

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK