Terug
{caption}
Taalcursist

Heleen Kreikamp

Middelburg, Zeeland

Heleen Kreikamp meldde zich op haar 61e bij het Taalhuis met de vraag: “Ik kan niet schrijven. Wat nu?” Taalbegeleider Rita wist daar wel raad mee. Samen zijn ze aan de slag gegaan. Nu, drie jaar later, is de motivatie en het enthousiasme van Heleen om te leren schrijven nog groter dan eerst. Ze had zelf nooit verwacht dat ze de taallessen zo leuk zou vinden. Een les overslaan? Liever niet! Want dat ze nu boodschappenlijstjes kan maken, formulieren in kan vullen en appjes zonder spelfouten stuurt, is haar veel waard. 

Zeeuws of Nederlands?

Dat Heleen lange tijd niet goed kon schrijven, komt deels doordat bij haar thuis Zeeuws werd gesproken. Terwijl ze op school Nederlands moest schrijven. Een moeilijke opgave. Na de lagere school ging ze aan het werk. Ze trouwde op haar zeventiende en kreeg vier kinderen. Toen haar man ziek werd en haar niet meer kon helpen, schakelde ze de hulp van een buurvrouw in. In ruil voor een lekkere reep hielp zij bij het invullen van formulieren. 

Boodschappenlijstje 

Tot Heleens dochter zei dat er maar liefst zeventien spelfouten in haar boodschappenlijstje stonden. Toen wist ze dat ze in actie moest komen. En dat deed ze. Zodra haar kinderen de deur uit waren, zocht ze een taalmaatje. Heleen: “Ik kan nu veel meer zelf en hoef niet meer steeds om hulp te vragen.” Ze raadt iedereen die moeite heeft met schrijven, aan om er wat aan te doen. “Je bent nooit te oud om te leren. Zeker als je samen met een taalmaatje werkt, voelt het heel veilig en vertrouwd. En het is de moeite waard. Want als je kunt schrijven gaat er een wereld voor je open!” 
In dit filmpje vertellen Heleen en Rita over hun samenwerking: https://www.pzc.nl/video/zeeuwse-taalhelden-in-het-zonnetje-gezet~p109174

“Als je kunt schrijven gaat er een wereld voor je open!”

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK