Terug
{caption}
Taalcursist

Henk van Iersel

Eindhoven, Noord-Brabant

De kost verdien je met je handen. Dat is hoe de ouders van Henk naar het leven keken. Dat zij zelf laaggeletterd waren en Henk ook niet kon lezen en schrijven, leek dus niet zo erg. Toch zat het Henk niet lekker dat zijn vrouw alles wat met lezen en schrijven te maken had, moest oplossen. Daarom meldde hij zich eind jaren zeventig aan bij een van de eerste lees- en schrijfgroepen van het land in buurthuis Woensel West in Eindhoven. 

Sociale houding 

Henk ging trouw twee keer per week naar de les. Met zijn sociale houding hielp hij zijn medecursisten enorm. Ook groeide hij als mens, maar met lezen en schrijven schoot het niet op. Na vijf jaar stopte hij verplicht met de lessen. Maar met het aanpakken van laaggeletterdheid was hij nog lang niet klaar.

Taalambassadeur 

In 1996 was Henk een van de medeoprichters van Stichting ABC (www.a-b-c.nu). Het doel was mensen stimuleren te blijven leren, want daar draait het om. In 2017 werd hij Taalambassadeur voor Stichting ABC. Het gaf hem de moed om zich opnieuw aan te melden voor een lees- en schrijfcursus. Dit keer bij het Summa Collega in Eindhoven. 

Fanatiek 

Henks uitspraak ‘Het zal wel genetisch bepaald zijn, dat ik niet kan lezen en schrijven’, blijkt niet te kloppen. Want de stappen die Henk zet, zijn indrukwekkend. Ook is hij enorm fanatiek. Hij brengt vaak moeilijke brieven van officiële instanties en de gemeente mee naar de les. Dat hij een zwaar motorongeluk heeft gehad, weerhoudt hem er niet van te blijven leren. Volgens zijn leerkrachten van het Summa College bestaat er geen betere ambassadeur voor alfabetisering en tegen laaggeletterdheid dan Henk.

“Ik blijf altijd leren.”

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK