Terug
{caption}
Bruggenbouwer

Innovatieproject DigiTaalBeter (Erik Elderhuis, Raymond Versteijnen en Simone van Leusden)

Groningen, Groningen

Het innovatieproject DigiTaalBeter is een samenwerking tussen verschillende onderwijsteams van het Alfa-college. Simone van Leusden van Educatie & Inburgering, Raymond Versteijnen van de opleiding Mediavormgeving en Erik Elderhuis van de opleiding Marketing & Communicatie gaven hun mbo-studenten ‘echte’ opdrachten op het gebied van laaggeletterdheid. Zo vroeg de gemeente Groningen hen om de rechten en plichten van bewoners in de bijstand beter leesbaar te maken voor laaggeletterden. 

Overleg met Taalambassadeurs

Simone: “Studenten moeten binnen DigiTaalBeter ondernemen en overleggen met bedrijven en Taalambassadeurs. De Taalambassadeurs van de afdeling Educatie spelen een belangrijke rol in dit project, want zij geven feedback aan de studenten over het product dat ze ontwikkelen.” 

Infographic

De groep studenten die werkte aan de opdracht van de gemeente Groningen maakte voor mensen met een bijstandsuitkering een infographic met minder tekst en een aantal overzichtelijke iconen, om hen zo te informeren over waar zij op moeten letten en wat ze moeten regelen in bepaalde situaties. 

Complimenten

Floor Koops van de gemeente Groningen: “Onze formulieren bevatten vaak alleen uitleg in tekst. Het product dat de studenten hebben ontwikkeld is daar een mooie aanvulling op.” Student Dagmar Jansen is ook blij met het eindresultaat: “We kregen veel complimenten van de Taalambassadeurs. Dan weet je dat je echt wat hebt bijgedragen aan dit project én voor de laaggeletterden. Dat vind ik leuk en bijzonder.” 

Terugkerend onderwijsprogramma

De gemeente Groningen is niet de enige organisatie waarvoor DigiTaalBeter een bruikbaar product opleverde. Studenten ontwikkelden voor WIJ Oosterparkwijk een animatiefilm die ervoor moet zorgen dat wijkbewoners het Taalhuis in de wijk gemakkelijker kunnen vinden. En Iederz ontving een adviesrapport en stappenplan waarmee medewerkers die moeite hebben om met de computer om te gaan, gemakkelijk hun gewerkte uren online kunnen invullen. Het hoofddoel van DigiTaalBeter is om een jaarlijks terugkerend onderwijsprogramma rond laaggeletterdheid te ontwikkelen. 

Bekijk deze video voor meer informatie en een reactie op het winnen van de Groningse TaalHeldenprijs:

"We kregen veel complimenten van de Taalambassadeurs. Dan weet je dat je echt wat hebt bijgedragen aan dit project én voor de laaggeletterden."

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK