Terug
{caption}
Taalbegeleider

Lottie Debets

Lelystad, Flevoland

Dat Lottie Debets zich met hart en ziel inzet voor laaggeletterden, blijkt uit haar vrijwillige werkzaamheden van de afgelopen jaren. Ze zet zich in voor de Voorleesexpres, is taalmaatje bij Gilde Samenspraak en werkt als begeleider bij de participatieverklaringstrajecten die het Huis voor Taal in Lelystad ontwikkelt en organiseert. 

Veilig en vertrouwd 

Aan welk project Lottie ook werkt, ze levert altijd een waardevolle bijdrage. Ze is kritisch op alles wat wordt aangeboden en denkt continu mee over verbeteringen. Met haar warme persoonlijkheid stelt ze iedereen op zijn gemak. Haar werkwijze is laagdrempelig, waardoor er zowel in 1-op-1 gesprekken als in een groep een prettige werksfeer heerst. Lottie is nooit belerend en ze stelt zichzelf kwetsbaar op. Dat geeft deelnemers aan taalcursussen een veilig en vertrouwd gevoel.

Zelfredzaam 

Lotties belangrijkste doel is mensen zelfredzaam te maken. Dat bereikt ze door vragen altijd naar de praktijk te vertalen. Als een deelnemer bijvoorbeeld aangeeft dat hij het moeilijk vindt om vanwege het keuzemenu een afspraak bij de dokter te maken, dan bedenkt ze daar een oplossing voor. Ze neemt het keuzemenu op en organiseert vervolgens rollenspellen tussen de doktersassistent en de patiënt. 

Win-win 

Dat deelnemers zo dol zijn op Lottie, komt mede door haar eindeloze geduld en manier van spreken. Ze communiceert duidelijk en altijd op een niveau dat bij de ander past. Daardoor begrijpt iedereen haar. Andersom is Lottie enorm trots op haar vrijwilligerswerk. Ze geeft laaggeletterden niet alleen iets, ze haalt er zelf ook enorm veel voldoening uit.

"Lotties belangrijkste doel is mensen zelfredzaam maken."

*Foto door Fotostudio Wierd

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK