Terug
{caption}
Taalcursist

Marina Wapperom

Swifterbant, Flevoland

Vrijwilliger voor Stichting Lezen & Schrijven

Marina Wapperom kon lange tijd geen woord of bijsluiter lezen. Op de basisschool in Harderwijk miste ze regelmatig lessen omdat ze op haar broertje en zusje moest oppassen. Op school moest ze de planten water geven of het papier versnipperen. Zelfs haar man en kinderen wisten lange tijd van niets.

Woonkamer
Haar woonkamer was haar wereld. ‘Ik kon met niemand meepraten’, zegt Marina. Ze wist nergens iets vanaf. ‘En als ik dan met iemand in gesprek was, blokkeerde ik.’

Anne Frank
Haar schoonzus lokte haar 15 jaar geleden met een smoes naar het ROC van Flevoland. Marina volgt nu al een poosje de cursus Nederlands. Het lezen gaat steeds beter. Vorig jaar las ze zelfs. Het dagboek van Anne Frank. Toen ze eraan begon, viel ze door alle inspanningen na vijf regels in slaap. Maar nu wil ze ook andere boeken lezen.

TaalHeld Marina Wapperom leest haar brief voor aan BN'er Rob de Nijs:

Verandering
Marina haar leven is veranderd. Vorig jaar heeft zij voor het eerst van haar leven gestemd. Ook stapte zij naar de dokter omdat zij nu eindelijk eens wilde afvallen. Door haar laaggeletterdheid had zij geen idee hoe zij anders moest koken om gewicht te verliezen. Nu is ze al 15 kilo kwijt.

‘Marina is een inspiratiebron voor mensen die net als zij ook worstelen met lezen en schrijven.’

Romana Fronczek geeft les aan Marina en nomineerde haar voor de TaalHeldenprijs. Romana: ‘Als Taalambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven zet Marina zich met hart en ziel in om, door haar verhaal te vertellen, anderen te stimuleren ook hun wereld te vergroten.’ Wethouder Jerzy Soetekouw over Marina: ‘Marina is een inspiratiebron voor mensen die net als zij ook worstelen met lezen en schrijven.’

In de media

Flevopost I Marina Wapperom genomineerd voor TaalHeldenprijs 2018

Marina is gekozen als TaalHeld van Flevoland in de categorie Taalcursist omdat zij op volwassen leeftijd is gestart met lessen Nederlands op het ROC van Flevoland. Ze rijdt 2 keer per week van Swifterbant naar Almere om naar school te gaan. Daarnaast is ze Taalambassadeur bij Stichting Lezen & Schrijven. Als ambassadeur zet zij zich vrijwillig met hart en ziel in om anderen te stimuleren om ook hun wereld te vergroten.

Lees het volledige verhaal van TaalHeld Marina Wapperom in de Flevopost. (26 november 2018)

TaalHeld Marina Wapperom
TaalHeld Marina Wapperom

Omroep Flevoland I Drie Flevolandse taalhelden genomineerd

Wapperom was zelf laaggeletterd. Op de basisschool in Harderwijk miste ze geregeld lessen omdat ze op haar broertje en zusje moest oppassen. Haar schoonzus lokte haar 15 jaar geleden met een smoes naar het ROC van Flevoland. Marina volgt al een tijd de cursus Nederlands.

Lees het volledige verhaal van TaalHeld Marina Wapperom op Omroep Flevoland. (27 november 2018)

Omroep Flevoland I Marina Wapperom genomineerd voor TaalHeldenprijs

Marina Wapperom uit Swifterbant is genomineerd voor de TaalHeldenprijs in de categorie cursist. Ze kon niet lezen en schrijven, totdat haar schoonzus haar naar het ROC lokte. Hier kwam Wapperom erachter dat ze niet de enige is die laaggeletterd is.

Bekijk de video en lees de rest van het verhaal van TaalHeld Marina Wapperom op Omroep Flevoland. (6 januari 2019)

De Drontenaar I Marina Wapperom uit Swifterbant schrijft aan Rob de Nijs haar allereerste brief

Marina Wapperom uit Swifterbant is genomineerd voor de landelijke titel ‘Taalheld 2018’. Ter gelegenheid van deze verkiezing heeft ze haar allereerste brief geschreven: een verzoek aan Rob de Nijs om samen een liedje te maken over mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Lees de rest van het verhaal van TaalHeld Marina Wapperom in De Drontenaar. (19 december 2018)

De Stentor I Swifterbantse in de race voor 'TaalHeld'

Marina Wapperom uit Swifterbant is de Flevolandse genomineerde voor de titel 'TaalHeld 2018', een publieksverkiezing van Stichting Lezen& Schrijven.

Lees de rest van het verhaal van TaalHeld Marina Wapperom in De Stentor.  

Tijd voor MAX I  TaalHeld Marina Wapperom

We hebben een fragment van Marina Wapperom. Zij is iemand die pas op latere leeftijd de stoute schoenen aan heeft getrokken en taal is gaan leren.

Bekijk het volledige filmpje van TaalHeld Marina Wapperom op Uitzending Gemist vanaf minuut 11. (15 januari 2019)

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK