Terug
{caption}
Bruggenbouwer

Paul Otter

Leeuwarden, Friesland

Paul Otter is directeur Social Responsibility bij incassospecialist en gerechtsdeurwaarder Syncasso. Zijn passie? Ervoor zorgen dat partijen uit de schuld- en incassoketen hun werk goed kunnen doen. Vanuit die rol ontpopte deze netwerker zich als ambassadeur van laaggeletterdheid.

Schulden

Paul vermoedde het al langer: het percentage laaggeletterden bij schuldhulpverlening en gerechtsdeurwaarders is groter dan het gemiddelde in Nederland. Dat komt omdat het voor laaggeletterden moeilijker is om hun financiën op orde te houden. Brieven en e-mails van (financiële) organisaties zijn bijvoorbeeld vaak moeilijk te begrijpen. 

LEZEN ≠ BEGRIJPEN

Om deze problematiek te onderzoeken, oplossingen te bedenken en meer bekendheid te genereren, startte Paul in 2017 in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, de Kredietbank Nederland en stichting Lezen en Schrijven het project ‘LEZEN ≠ BEGRIJPEN’. Het doel was laaggeletterdheid in kaart brengen bij gerechtsdeurwaarders en schuldhulpverleningsinstanties voor effectievere dienstverlening en communicatie. De onderzoeksresultaten zijn begin 2019 overhandigd aan staatssecretaris Van Ark en de Nationale ombudsman. Met succes, want het onderwerp staat op de agenda van de brede schuldenaanpak van het kabinet. 

Effectieve acties 

Mede door de inzet van Paul zijn er inmiddels brieven opgesteld in begrijpelijke taal en ondersteund met pictogrammen. Hierdoor begrijpen mensen eerder wat er aan de hand is en wat ze moeten doen. Zo kunnen extra kosten, gerechtelijke procedures en de stress die daarmee gepaard gaat voorkomen worden. Ook heeft Paul op vijf hogescholen seminars georganiseerd over laaggeletterdheid en schulden voor schuldhulpverleners, deurwaarders en studenten. 

Aandacht voor laagtaligheid 

In alles wat Paul doet, legt hij de link met ‘laagtaligheid’. Of hij nu in overleg zit met de adviesraad van het landelijke programma ‘Schouders eronder’, de beroepsvereniging waar hij bestuurslid is of lokaal in Leeuwarden iemand spreekt, hij vraagt altijd aandacht voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Omdat hij het belangrijk vindt dat we ons verdiepen in de problemen waar mensen mee te maken hebben. En omdat hij daardoor meer mensen kan helpen. Dat laatste is precies de reden waarom hij zijn werk zo leuk vindt. 
 

"Het is belangrijk dat je je verdiept in de problemen waar mensen mee te maken hebben."

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK