Terug
{caption}
Taalcursist

Ria Schaper

Schiedam, Zuid-Holland

Ria Schaper leerde vroeger veel. Bijvoorbeeld hoe je de was doet, eten kookt en het huis schoonhoudt. Maar leren lezen en schrijven, dat kwam er niet van. Omdat ze last had van astma, kwam ze weinig op school. En nadat ze trouwde met haar schoolvriendje, stortte ze zich op het huishouden. Als ze hulp nodig had met lezen of schrijven, ging ze naar haar zus. Een prima oplossing, totdat haar zoon een taalcursus Frans ging volgen. Toen Ria daar een grap over maakte, vroeg hij haar waarom ze zelf niet ook naar school ging. 

Fanatiek 

Op haar 58e volgde Ria het advies van haar zoon op. Ze meldde zich aan voor een taalcursus en schrijft nu zelfstandig brieven en e-mails. Ze is zó fanatiek, dat ze van haar zoon soms haar huiswerk even weg moet leggen. Maar Ria is niet te stoppen. Ze zoekt moeilijke woorden met plezier op en vanuit haar rol als taalambassadeur helpt ze bedrijven bij het schrijven van teksten in begrijpelijke taal. 

Senioren motiveren 

Ria is een bezige bij. Naast de taallessen volgt ze bewegingslessen, neemt ze deel aan activiteiten voor eenzame senioren en is ze vrijwilligster in de zorg. Maar wat ze ook doet, ze brengt laaggeletterdheid altijd en overal onder de aandacht. Met effect, want door haar openheid en enthousiasme durven andere senioren ook toe te geven dat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Sterker nog: er zijn er al een paar met Ria meegegaan naar de taalles! 

Natuurtalent 

Een collega van Ria uit de gezondheidszorg vertelt: “Ria is een natuurtalent in het verwoorden van wat het effect is van haar leren.” En of ze dat voor een aantal senioren of een grote groep artsen en verpleegkundigen moet doen, maakt Ria niet uit. Zolang ze maar mensen kan bereiken met haar belangrijkste boodschap: “Leren lezen en schrijven verrijkt je leven. Dus zet die stap!”
 

“Ria is zó fanatiek dat ze van haar zoon soms haar huiswerk even weg moet leggen.”

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK