Terug
{caption}
Taalcursist

Suzanne van Meenen

Lelystad, Flevoland

Suzanne weet al lange tijd veel van taal. Van straattaal, om precies te zijn. Dat ze van de Nederlandse taal geen kaas had gegeten, was geen probleem. In de volksbuurt waar ze opgroeide, had ze het toch niet nodig. En haar laaggeletterde ouders vonden het ook niet erg dat ze niet goed kon lezen en schrijven. 

Steeds stiller 

Na de middelbare school vond Suzanne een baan als baliemedewerkster in een grote kledingzaak. Dat werk was leuk, maar niet voor altijd. Met een goede dosis bluf werd ze aangenomen als receptionist bij een kantorencomplex. Ondanks haar ambities, werd ze steeds stiller. Ze werd namelijk steeds op haar vingers getikt. Vanwege fouten in e-mails of als ze enthousiast ‘doei’ riep naar een klant die wegging.

Schaamte 

Ondanks dat Suzanne steeds gefrustreerder raakte, durfde ze niet te vragen wat ze precies verkeerd deed. Want dan zouden haar collega’s ontdekken dat ze niet goed kon lezen en schrijven. En dat wilde ze niet, want daar schaamde ze zich voor. Gelukkig had ze een betrokken leidinggevende. Zij zag welke fouten Suzanne maakte, maar had ook door dat ze veel in haar mars had. Ze was behulpzaam, werkte hard en was vriendelijk naar iedereen. Haar leidinggevende vroeg of Suzanne misschien op Nederlandse les wilde. Dat zag ze wel zitten! 

Leergierig 

Haar taalcoach Dorine ontdekte snel dat Suzanne enorm leergierig was. Ze kon geen genoeg krijgen van de oefeningen en haar woordenschat breidde snel uit. Ook groeide haar zelfvertrouwen. Dorine: “Binnen de kortste keren schreef Suzanne goed opgezette en foutloze mails, brieven en notulen en sprak ze keurig Nederlands.” Ook is de schaamte voor haar laaggeletterdheid verleden tijd. Suzanne vertelt haar verhaal zonder schroom. En de collega’s aan wie ze vroeger geen hulp durfde te vragen? Die vragen haar nu om advies.” 

Lees hier hoe het voor Suzanne was om Taalheld 2019 in Flevoland te worden.

"Collega’s vragen mij nu om advies."

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK