Terug
{caption}
Bruggenbouwer

Team ‘Taal voor een mooie toekomst door GGD Zaanstreek-Waterland’

Zaanstreek-Waterland, Noord-Holland

Annette Beerepoot, Dorrit van Someren, Astrid Roest, Machteld Res en Kimberly Koster werken allemaal bij de GGD Regio Zaanstreek Waterland. Sinds de zomer van 2018 werken zij aan de pilot ‘Op weg naar een geletterde generatie’ van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid en Stichting Lezen en Schrijven. Samen onderzoeken zij hoe vroegsignalering van laaggeletterdheid bij ouders en de aanpak van laaggeletterdheid bij ouders én kinderen ingebed kan worden in de werkwijze van de Jeugdgezondheid (JGZ). 

Het verschil maken 

De dames van de GGD vormen samen een krachtig en zeer actief team dat het belang van geletterdheid op de agenda weet te zetten. Ze inspireren mensen intern en extern, maken afspraken met taalhuizen en weten als geen ander hoe ze dienstverlening aan de doelgroep kunnen aanpassen. Maar ze zijn vooral ontzettend enthousiast en vastbesloten het verschil te maken. 

Resultaat

De inzet werpt z’n vruchten af. Alle professionals van Jeugdgezondheid volgden de e-learning van Taal voor het Leven, laaggeletterdheid was onderdeel van vijf scholingen en het team ontwikkelde verschillende tools om professionals te helpen bij het bespreekbaar maken van laaggeletterdheid. Ook produceerden de dames met input van ABC-Taalambassadeurs het filmpje ‘Leer lezen en schrijven voor een mooie toekomst’ dat nu in veel JGZ-wachtkamers wordt vertoond en ze maakten een bureaulegger met aan de ene kant een ‘spiekbrief’ met vragen die de professional kan stellen en aan de andere kant een ‘praatpapier’ om met de ouder in gesprek te gaan. Dit team is een voorbeeld voor de GGD in heel Nederland.

"Dit team is een voorbeeld voor de GGD in heel Nederland."

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen.

Klik hier voor meer informatie over onze cookies OK