Terug
{caption}
Bruggenbouwer

Jiska Huseman

Amersfoort, Utrecht

Humanitas-Eemland Project Taalmaatjes

Jiska is een echte aanpakker. Voor Humanitas-Eemland pakt zij laaggeletterdheid aan en coördineert zij als vrijwilliger het project ‘Taalmaatjes’. En elk jaar organiseert Jiska in de zomer een feestje voor de vrijwilligers en taalcursisten. Iedereen brengt dan zelfgemaakte hapjes uit hun thuisland mee. Zo leren de mensen elkaar ook op andere wijze kennen.

Praten met elkaar
Dat is niet het enige wat Jiska doet. Zo kwam Jiska met het idee voor een praatcafé. Nu gaat een groep mensen met een niet-Nederlandse achtergrond regelmatig met elkaar in gesprek om zo hun Nederlands te oefenen. Een vrijwilliger helpt hen daarbij. Er zijn al 3 groepen die nu bij elkaar komen. Dat is belangrijk voor deze groep mensen, die zo ook andere mensen in Nederland leren kennen en zich daardoor prettiger voelen in Nederland.
 

‘Jiska zorgt ervoor dat vrijwilligers weten wat ze moeten doen.’

70 actieve taalkoppels
Jiska wist in haar eentje een succes te maken van het project Taalmaatjes. Bijna 70 actieve taalkoppels doen nu mee. In 2,5 jaar tijd zijn dat twee keer zoveel mensen als toen zij met de coördinatie van Taalmaatjes startte.

Succes
In slechts 8 uur per week zorgt Jiska ervoor dat veel mensen die moeite hebben met de taal hun Nederlands kunnen verbeteren.

Henriette Neuteboom werkt samen met Jiska en nomineerde haar als TaalHeld voor de TaalHeldenprijs van Stichting Lezen & Schrijven: ‘Ik ben heel trots dat ik bestuurslid ben van het project ‘taalmaatjes’. Dankzij Jiska is dit een groot succes!’

In de media

Amersfoort Nieuws I Stembus TaalHeld 2018 geopend: Amersfoortse in de race

De stembus voor de TaalHeld 2018 is geopend. Heel Nederland kan een stem uitbrengen op zijn/haar favoriete TaalHeld van 2018. TaalHelden zijn mensen die op latere leeftijd alsnog leren lezen, schrijven en rekenen. Daarnaast kiest een jury de taalbegeleider en bruggenbouwer. De Amersfoortse Jiska Huseman is als bruggenbouwer uit de provincie Utrecht genomineerd.

Lees de rest van het verhaal van bruggenbouwer Jiska Huseman op Amersfoort Nieuws. (19 december 2018)