Terug
{caption}
Taalbegeleider

Louay Biram

Utrecht, Utrecht

Steunpunt GGZ Utrecht

Louay weet hoe belangrijk het is om te kunnen lezen en schrijven, om zo je gezondheid op peil te houden. Hij begeleidt verschillende zelfhulpgroepen waarin laaggeletterden spreken over gezondheid.

Gezondheid
Laaggeletterden hebben door hun lage taalvaardigheid vaak ook andere problemen, zoals problemen met hun gezondheid. Ze kunnen bijvoorbeeld niet goed de bijsluiters van medicijnen lezen, begrijpen voedingsadviezen minder goed of weten de weg naar de huisarts niet goed te vinden.

Louay zorgt ervoor dat laaggeletterden de kans hebben zich te ontwikkelen en bewuste keuzes kunnen maken over hun gezondheid. Ze lezen samen bijsluiters van medicijnen, bespreken bevolkingsonderzoeken en praten over thema’s als ouder worden, gezonde voeding en stress.

‘Hij is een collega, ambassadeur, vriend en voorbeeld voor ons.’

Praten
Louay deed eerst zelf mee met zo’n groep. Door te praten over moeilijke onderwerpen, kreeg hij weer vertrouwen in zijn eigen moeilijkheden. Vanuit zijn eigen kennis en ervaring gaat hij nu met anderen het gesprek aan. Louay signaleert, activeert en spreekt mensen op een positieve manier aan.

Collega, vriend en ambassadeur
Marielle van Rooij werkt samen met Louay bij Steunpunt GGZ Utrecht en meldde hem aan voor de TaalHeldenprijs: ‘Louay is een collega, ambassadeur, vriend en voorbeeld voor ons. Hij verdient het om op het podium zijn verhaal te vertellen!’

Louay zelf vindt het prachtig dat hij is verkozen tot TaalHeld in de provincie Utrecht. Louay: ‘Maar, ik vind eigenlijk iedereen een TaalHeld. Die prijs, daar gaat het mij niet om. Elkaar versterken en samenwerken is heel belangrijk om meer mensen te kunnen helpen.’