Terug
{caption}
Taalbegeleider

Muhammad Ali

Berkel en Rodenrijs, Zuid-Holland

Bibliotheek Oostland, docent

Muhammad heeft een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt, in een rap tempo inburgeren en de weg leren kennen in Nederland en de gemeente. Hij zet zich voortdurend belangeloos in voor iedereen die zijn hulp kan gebruiken. Naast zijn werk als vrijwilliger en tolk bij VluchtelingenWerk geeft hij taalondersteuning en ondersteuning bij de examens KNM en ONA.

Zelf les geven
Kimberley Steenbergen kent Muhammad al van toen hij begon als taalcursist in het Taalhuis van de Bibliotheek Oostland. Zij gaf Muhammad op als TaalHeld voor de TaalHeldenprijs van Stichting Lezen & Schrijven. Kimberley: ‘Het Nederlands had hij snel onder de knie en onderwijzen zit in zijn bloed. Hij wilde heel graag andere mensen helpen, hij weet tenslotte hoe het is om heel het traject van inburgering te moeten doorlopen. Nu geeft Muhammad les aan drie groepen, hij biedt ondersteuning in taal, ONA en KNM.’ 

Docent basisonderwijs in Syrië
Stichting Lezen & Schrijven is erg onder de indruk van het verhaal van Muhammad. Muhammad is geboren in Syrië. Tijdens de oorlog schreef hij met collega’s lesboeken voor kinderen op de basisschool om gemiste lessen in te halen. In 2014 vluchtte hij naar Nederland. Hij meldde zich direct bij het Taalhuis van Bibliotheek Oostland om Nederlands te leren. Twee jaar later meldde hij zich aan als taalvrijwilliger bij Bibliotheek Oostland. Het onderwijzen zit hem in het bloed. Naast vrijwilliger is hij tolk bij Vluchtelingenwerk. Hij helpt mensen bij het leren van taal, bij inburgering en het zoeken naar werk. 

Van Taalcursist naar Taalbegeleider
De ongekende ontwikkeling die Muhammad heeft doorgemaakt is niet onopgemerkt gebleven. Tot een jaar geleden was hij zelf nog met zijn eigen Nederlandse taalbeheersing bezig, om nu als vrijwilliger anderen te helpen met het leren van de Nederlandse taal. Muhammad is in de provincie Zuid-Holland genomineerd als Taalcursist, maar gezien zijn grote inzet als vrijwilliger is een plek in de categorie Taalbegeleider beter op zijn plaats. In overleg met Muhammad hebben we daarom besloten om hem voor te dragen voor de landelijke TaalHeldenprijs in de categorie Taalbegeleider. Muhammad dingt mee naar de TaalHelden Publieksprijs, aangezien hij ook als (voormalig) taalcursist bergen heeft verzet.

In de media

Omroep Vlaardingen I Stem op TaalHeld Muhammad Ali

We praten met Muhammad Ali. Hij is TaalHeld van Zuid-Holland, althans hij is kandidaat om TaalHeld van heel Nederland te worden, want er komt een Publieksverkiezing TaalHeld 2018.

Beluister het volledige interview met TaalHeld Muhammad Ali in onderstaand fragment. (15 december 2018)

“Muhammad zet zich voortdurend belangeloos in voor iedereen die zijn hulp kan gebruiken.”

Kimberley Steenbergen

TaalHeld Muhammad Ali leest zijn brief voor aan Minister-president Mark Rutte: